Pomocy ??
amixon: Wyraz ogólny ciągu arytmetycznego wyraża się wzorem :a4=4−6n. Wobec tego fałszywa jest równość
:
a) a2−a7=30
b) a1+a5= −16
c) a10 − a8 =−12
d) a21 = 8
11 wrz 17:18
asdf: a
4 = 4 − 6n?

a nie czasem: a
n = 4 − 6n?
11 wrz 17:21
amixon: a no tak.Przepraszam mój błąd an = 4 − 6n
11 wrz 17:24
Marek : który z tych podpunktów a,b,c,d jest odpowiedzią?
11 mar 16:16
Jerzy:
Podstawiaj i licz.
11 mar 16:20
6latek: Marek to tak trudno podstawic do wzoru ?
an=4−6n to
a2=4−6*2=−8
a7=4−6*7=−38
a2−a7= −8−(−38)=−8+38=30 ta prawdziwa
Sprawdzaj nastepne .
11 mar 16:21
Marek : wychodzi mi, że b jest fałszywa
11 mar 16:23
Jerzy:
I tak jest.
11 mar 16:32
Marek : dzięki za pomoc
11 mar 16:52
6latek: To teraz pytanie Marku
Masz wzor tego ciagu an=4−6n
Czy potrafisz powiedziedz (bez dowodzenia ) patrzac tylko na ten wzor dlaczego ten ciag jest
arytmetyczny?
11 mar 16:56
Kuba:
Wypisz wyrazy ciagu
−2,−8,−14,−20,−26,−32,−38,−44,−50,−56,−62,−68,...
i teraz sprawdzaj
Odp: b) fałsz
11 mar 17:14