Liczby zespolone - wielomian
adam: Równanie (z+5i)3 − 2(z+5i) −4 =0 ma pierwiastek z=−1−6i. Znajdz inny pierwiastek rownania.
Doprowadzilem do wielomianu i probowalem podzielic przez (z+1+6i) ale niestety cos nie wyszlo.
Licze na pomoc.
Pozdrawiam
11 wrz 17:15
asdf: daj obliczenia
11 wrz 17:16
adam: z3 +15z2*i − 77z − 135i − 4 i probowalem dzielic ale wychodzi z reszta.
11 wrz 18:00
ICSP: przyjmij t = z + 5i
wtedy równanie sprowadza się do postaci :
t3 − 2t − 4 = 0 ⇒ t = 2 v t = −1 + i v t = −1 − i
wracając z podstawieniem :
2 = z + 5i ⇒ z1 = 2 − 5i
−1 + i = z + 5i ⇒ z2 = −1 − 4i
−1 − i = z + 5i ⇒ z3 = −1 − 6i
11 wrz 19:23