Zagnieżdżone wartości bezwzględne
Piotrek: Witam mam problem z zagnieżdżonymi wartościami bezwzględnymi, na przykład:
y=|||x+1|−4|−1|
Może ktoś pomóc?
11 wrz 17:04
wredulus_pospolitus:
krok 1
rysujesz y=x+1
krok 2
'nakładasz' wartość bezwzględną
krok 3
'obniżasz wykres' o 4
krok 4
'nakładasz' wartość bezwzględną
krok 5
obniżasz o 1
krok 6
nakładasz wartość bezwzględną
11 wrz 17:06
bezendu:
|||x+1|−4|−1|
||x+1|−4|=1 lub ||x+1|−4|=−1 sprzeczność
|x+1|−4=1
|x+1|=5 lub |x+1|=−5 sprzeczność
x+1=5 lub x+1=−5
x=4 lub x=−5
11 wrz 17:08
wredulus_pospolitus:

trochę mało widać ... ale czarny to końcowy wykres
11 wrz 17:09
wredulus_pospolitus:
bezendu ... ale co Ty właściwie zrobiłeś
11 wrz 17:10
bezendu:

|||x+1|−4|−1| to ten pomarańczowy
11 wrz 17:14
bezendu:
Wredulus źle przeczytałem polecenie...
11 wrz 17:14
Piotrek: Dzięki Wredulus, zrobiłem kilka przykładów Twoim sposobem i wychodzą
11 wrz 18:03