geometria analityczna
kajka: Dany jest wierzchołek kwadratu A(2,3) i równanie prostej y=−3x−1 w której zawarta jest
przekątna tego kwadratu .Oblicz współrzedne pozostałych wierzchołków
11 wrz 16:53
wredulus_pospolitus:
Co wiesz:
1) znasz wiechołek
2) znasz równanie zawierającą przekątną (która nie przechodzi przez znany Ci wierzchołek)
3) to ma być kwadrat
Co robisz:
krok 1: wiesz że przekątne w kwadracie przecinają się pod kątem prostym
tak więc ... wyznaczasz prostopadłą do danej prostej, przechodzącą przez punkt A
krok 2: obliczasz odległość punktu A od prostej danej w zadaniu
krok 3: wyznaczasz współrzędne przecięcia się tych dwóch prostych
krok 4: 'odkładasz' wyznaczoną odległość (w kroku 2) od punktu przecięcia się prostych, w celu
wyznaczenia współrzędnych 3 kolejnych wierzchołków kwadratu
krok 5: kończysz zadanie z uśmiechem na ustach
11 wrz 17:13
kajka: dziekuje
11 wrz 18:15
x3:
Zgodnie z dobrymi obyczajami w systemie Rad,p.o.reżymowy dygnitarz tworkowo−telewizyjny
daje od czasu do czasu obywatelowi w odbytnicę(stare)
A zadanie powinno mieć rozwiązanie,a mianowicie:
Jeśli A(x
A;y
A),prosta y=mx + b to rozwiązanie:
| | ⎧ | xB=x0 +y0−yA | |
| 1) | ⎩ | yB=y0−x0+xA |
|
| | ⎧ | xC=x0−y0+yA | |
| 2) | ⎩ | yC=x0+y0−xA |
|
| | m(yA−b)+xA | |
gdzie x0 = |
| ⋀y0=mx0+b |
| | m2+1 | |
Podstaw sobie i sprawdż
12 wrz 13:49
Antek: A tak nawiaem mowiac to x3 to BMW wiec .......
12 wrz 13:54
Aga1.:

Ilustracja graficzna
12 wrz 14:00