Moja propozycja jest taka: ( piszę a zamiast α , bo mi wygodniej)
( sina − cosa)2 +( sina +cosa)2 =
=sin2a + cos2a − 2sina*cosa + sin2a + cos2a +2sina*cosa = 1 +1 =2
zatem: (sina −cosa)2 +( sina +cosa)2 = 2 −−−− jest tożsamością
zatem:
| 312 | ||
( sina −cosa)2 = 2 − | ||
| 252 |
| 2*625 − 961 | 1250 −961 | |||
( sina − cosa)2 = | = | |||
| 252 | 252 |
| 289 | 172 | |||
(sina −cosa)2 = | = | |||
| 252 | 252 |
| 17 | ||
więc :... sina − cosa = | ........ lub sina − cosa = − | |
| 25 |
| 17 | ||
| 25 |
| 31 | ||
sinα + cosα = | /2 | |
| 25 |
| 31 | ||
sin2α + 2sinα cosα + cos2α = ( | )2 | |
| 25 |
| 31 | ||
2sinα cosα = ( | )2 − 1 | |
| 25 |
| 31 | 31 | |||
a2 = 1 − 2sinα cosα ⇒ a2 = 1 − [ ( | )2 − 1 ] ⇒ a2 = 2 − ( | )2 | ||
| 25 | 25 |
| 17 | 17 | |||
sina − cosa = | ... lub ... sina − cosa = − | |||
| 25 | 25 |
Dopiero siadam po bardzo zajętej niedzieli (GOŚCIE...)
Eta, jak zdrówko?
Zdrówko? ... kiepsko, dzisiaj mam podwyższoną temperaturę
więc zdecydowałam wziąć antybiotyk
Mam nadzieję ( że to nie koniec żywota)
i że jeszcze z Wami pobędę na forum
Miłego wieczoru!
AROB − nic na temat tablic wzorów nie wiem. Gdyby to ode mnie zależało, to nie dołączałbym
tablic z wzorami do arkusza maturalnego. Tak przecież było kiedyś.
Eto, zdrowia życzę, myślę, że przechodzisz letnio − jesienne przesilenie i wierzę, że za chwilę
będziesz w pełni formy.
Na zdrowie!
Dziękuję za życzenia, po takim
toaście ?....... muszę wyzdrowieć