granica
kra#$%: może mi ktoś pomóc obliczyć taką granicę?
lim
x→1
| x4−3x+2 | | 0 | |
| =[ |
| ]=... |
| x5−4x+3 | | 0 | |
mam w mianowniku i w liczniku wyciągnąć teraz x
5
11 wrz 16:17
ICSP: Rozkładaj wielomiany na czynniki
11 wrz 16:18
asdf: mozesz, ale też zauważ, że:
W(x) = x4 − 3x + 2
F(x) = x5 − 4x + 3
a po wyznaczeniu symboli:
W(0) = F(0) = 0, czyli nie zwraca reszty
Spróbuj więc oba wielomiany (W oraz F) podzielić przez x−1 (z tw. Bezouta)
11 wrz 16:20
kra#$%: okej

dzięki
11 wrz 16:20
kra#$%: Rozłożyłem, podstawiłem potem 1 i wyszła mi granica= 1
11 wrz 16:29
ICSP: i dobrze wyszła
11 wrz 16:30
pigor: .., chyba, że regułą H różniczkując licznik i mianownik zwłaszcza,
że x=1 zdaje się być nie jednokrotnym pierwiastkiem i L i M, a więc
| | 4x3−3 | | 4−3 | |
...= H= limx→1 |
| = |
| = 1 . ... |
| | 5x4−4 | | 5−4 | |
11 wrz 16:35