Najmniejszą liczbą całkowita należącą do zbioru wartości funkcji h(x)=(x-U{43}{5
kamczatka: | | 43 | | 43 | |
Najmniejszą liczbą całkowita należącą do zbioru wartości funkcji h(x)=(x− |
| )2 − |
| |
| | 5 | | 4 | |
jest:
−11
−10
−9
−8
11 wrz 15:47
asdf:
postać ogólna trójmianu kwadratowego:
f(x) = ax2 + bx + c, a ≠ 0
postać kanoniczna (można łatwo wyprowadzić):
f(x) = a(x−p)2 + q, p = xw (argument wierzchołka), q = yw (wartość wierzchołka)
a > 0 ⇒ min(f(x)) = q (wartosc minimalna paraboli)
a < 0 ⇒ max(f(x)) = q (wartosc maksymalna paraboli)
11 wrz 16:02
kamczatka: jak wyliczę ze wzoru na postać ogólną to mi jakieś kolosalne sumy ułamkowe wychodzą.
11 wrz 16:05
asdf: to może podpowiem:
| | 43 | | 3 | | 3 | |
a = 1 ⇒ a > 0 ⇒ q = min(f(x)) = − |
| = −10 |
| ⇒ ZWF: y ∊ (−10 |
| ; ∞) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
teraz jaka najmniejsza liczba znajduje się w tym przedziale?
11 wrz 16:12
kamczatka: −10 . Na 1 rzut oka takie to trudno a takie to łatwe.
11 wrz 16:36
asdf: ....

wypadalo by podziekowac
11 wrz 17:00
kamczatka: DZIĘKI

Tyle mi już tu zadań porobili że nie wiem czy za każdym razem dziękować.
11 wrz 17:24