Punkt wspólny prostych o równaniach y=-2x i y=5x jest wierzchołkiem paraboli o r
kamczatka: Punkt wspólny prostych o równaniach y=−2x i y=5x jest wierzchołkiem paraboli o równaniu
11 wrz 15:38
asdf: punkt wspolny prostych to:
A(0,0)
f(x) = ax
2 + bx + c, a ≠ 0
| | −b | | −Δ | | −b2+4ac | |
parabola ma taki wierzcholek, gdy: p = |
| = 0 oraz f(p) = |
| = |
| , |
| | 2a | | 4a | | 4a | |
czyli:
| | 0 | |
−b = 0⇒ = p |
| = 0 (bo a nie moze byc zerem, zgodnie z definicją): |
| | 2a | |
jeżeli b = 0 to:
−b
2 + 4ac = 0 (b = 0) ⇒
0 + 4ac = 0
4ac = 0 (a ≠ 0) ⇒
c = 0
odp:
y = ax
2, a ≠ 0
11 wrz 15:42