pyt , funkcja wykladnicza
qop: czy rozwiązując równanie wykładnicze
√4x * 2x = 23xmuszę zalozyc ze wyrażenie pod pierwiastkiem jest ≥0?
11 wrz 15:17
Piotr 10: 4x*2x jest zawsze większe od zera w swiecie liczb rzeczywistych, bo funkcja wykladnicza ma
zbior wartosci (0;+∞)
11 wrz 15:28
pigor: ... , nie musisz, ale
jeśli rozwiązujesz równanie metodą analizy starożytnych

, wtedy na koniec
powinieneś zrobić sprawdzenie, czy znalezione rozwiązanie (pierwiastki równania)
spełniają je (te które nie spełniają, czyli dają L≠P) odrzucasz
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
natomiast powinieneś (musisz) podać dziedzinę równania, czyli
ustalić (obliczyć) dla jakich wartości x jest ono (tu wyrażenie pod
pierwiastkiem) nieujemne, czyli rozwiązać nierówność :
4
x * 2
x ≥ 0 ⇔
x∊R= Dr − z definicji funkcji wykładniczej.
jeśli chcesz rozwiązywać to równanie metodą równań równoważnych

,
co pozwala ci na koniec rozwiązania nie robić sprawdzenia, tylko porównać
swoje rozwiązanie z dziedziną równania, no i to byłoby tyle . ...
11 wrz 15:43
qop: @pigor, czyli reasumując normalnie sobie to wrzucam do założeń, tak ?
11 wrz 15:47
pigor: ... oczywiście tu : nierówność słaba, czyli ≥ 0 jest ...

"za mocna", ale
4
x * 2
x ≥ 0 ⇔ 4
x * 2
x > 0 lub 4
x * 2
x = 0 ⇔ x∊R lub x∊∅ ⇔
x∊R, a więc
tu wystarczy rozwiązać nierówność ostrą , czyli tylko > 0 z własności funkcji y=a
x .
11 wrz 15:49
pigor: ..., no tak , jeśli nie chce ci się (dla mnie szkoda czasu)
na koniec rozwiązania jeszcze "robić", czy L=P
11 wrz 15:51