Pomocy
Ola: Przeciwprostokatna trójkąta prostokatnego ma dugość 2 cm. Długość jednej z przyprostokątnych
jest srednią artmetyczną długości przeciwprostokątnej i drugiej przyprostokatnej. Oblicz obwód
tego trójkata.
27 wrz 20:31
Bogdan:
Wchodzę w to
27 wrz 22:17
Dorota: korzystasz z tw Pitagorasa znając przeciwprostokątną 22=x2+y2 oraz wzór na średnią
arytmetyczną
x=y+22
Rozwiązujesz układ równań kwadratowych. Wyniki x=1,2 (drugi x to liczba ujemna więc nie może
być długością boku trójkąta)
podstawiając y=1,6
czyli obwód to 4,8 cm
27 wrz 22:21
Bogdan:

Korzystamy z twierdzenia Pitagorasa:
| | b + 2 | |
a2 + b2 = 4 i a = |
| i a, b > 0 |
| | 2 | |
27 wrz 22:22