Planimetria
julka: W trójkącie ABC długość boku a=4, c=6 oraz kąt β=30 stopni.
a) Oblicz długość boku b oraz pole tego trójkąta.
b)Określ jaki to jest trójkąt i uzasadnij (prostokątny, rozwartokątny, ostrokątny).
c) Oblicz długości wysokości tego trójkąta.
d) Promień okręgu opisanego
11 wrz 13:25
wredulus_pospolitus:
kąt β to kat pomiędzy którymi bokami
11 wrz 13:32
julka: przy wierzchołku B
11 wrz 13:36
wredulus_pospolitus:
a) tw. cosinusów
b) sprawdź jak wygląda a
2 
znak

b
2+c
2 oraz innej kombinacje (a najlepiej sprawdzić
czy kwadrat największego boku jak się ma do sumy kwadratów pozostałych)
c) masz kąt ... masz boki ... z tyrgonometrii wyliczasz wysokość (z sinusa)
d) tw. sinusów podaj ... a jeśli nie to związek pola trójkąta z promieniem okręgu
11 wrz 13:41