wielomiany
maga11: Dane są wielomiany u i w oraz f(x)=u(x)+2w(x), g(x)=1/2u(x)−3w(x) .Oblicz u(−1/2) i w(−1/2),
gdy f(−1/2)=−9 i g(−1/2)=13
11 wrz 13:07
maga11: Prosze o pomoc
11 wrz 13:09
maga11: Potrzebuje pomomcy łamie się zawsze na wielomianch prosze chociaz o wskazówkę
11 wrz 13:18
Levy: | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x)=u(x)+2w(x) f(− |
| )=u(− |
| )+2w(− |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
g(x)= |
| u(x)−3w(x) g(− |
| )= |
| u(− |
| )−3w(− |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
11 wrz 13:21
maga11: Co dalej uklad rownan ?
11 wrz 13:22
maga11: Levy pomozesz ?
11 wrz 13:24
Levy: | ⎧ | u(−1/2)+2w(−1/2)=−9 | |
| ⎩ | 1/2u(−1/2)−3w(−1/2)=13 |
|
11 wrz 13:29
Levy: dla ułatwienia: a = u(−1/2), b=w(−1/2)
11 wrz 13:32
maga11: Podtawiles i co dalej jak trzeba obliczyc u (x) i v (x) a to jest wielomian mi nie wszyszlo
zgodnie odpowiedziami do tego zadania
11 wrz 13:35
maga11: To co Levy uklad rownan z dwoma niewiadoymi ?
11 wrz 13:38
lulu5: maga mi się wydaje ze to bedzie układ równań ale nie jestem pewna!
11 wrz 16:55