| x−2 | ||
y= | ||
| x+1 |
| 3x−5 | ||
y= | ||
| x+2 |
| −2x−3 | ||
y= | ||
| x−1 |
| x−2 | x+1 −3 | 3 | |||
= | = 1 − | ||||
| x+1 | x+1 | x+1 |
| 3 | ||
czyli rysujesz: y=− | ... a następnie | |
| x |
| 3 | ||
przesuwasz o jaki wektor aby otrzymac wykres y=1− | ![]() | |
| x+1 |
| 3 | ||
Wykres funkcji y = − | ( zielony ) przesuwamy o wektor [ − 1; 1 ] o otrzymujemy | |
| x |
| x − 2 | 3 | |||
wykres funkcji y = | = − | + 1 ( czerwony ) | ||
| x + 1 | x + 1 |
| 3 | ||
Asymptoty funkcji y = − | mają równania: x = 0 i y = 0 | |
| x |
| x −2 | ||
Asymptoty funkcji y = | mają równania: x = − 1 i y = 1 | |
| x + 1 |
| 3x − 5 | 3*( x + 2) − 11 | 11 | 11 | |||||
y = | = | = 3 − | = − | + 3 | ||||
| x + 2 | x + 2 | x + 2 | x + 2 |
| − 11 | ||
Rysujemy najpierw wykres funkcji y1 = | , x ≠ 0 | |
| x |
| 3x − 5 | ||
funkcji y = | ; x ≠ − 2 | |
| x + 2 |
| (9x512−513)x83 | ||
a) | ||
| 29x6253 |
| 1080x64+67 | ||
b) | ||
| (63)2 |