liczby zespolone
elemelek: Pomógłby ktoś mi to rozwiązać
| Imz | | Imz (z sprzezone) | |
| + |
| = 0 |
| |z|2 | | z*z(sprzezone) | |
11 wrz 12:44
fx: z = a + bi
Im z = b
Re = a
|z| = √a2 + b2
Cjte(z) = a − bi
Na podstawie powyższego zapis sobie to równanie za pomocą zmiennych a i b. Otrzymasz wówczas
proste równanie.
11 wrz 12:55
pigor: ... niech z=x+iy, to z
−=x−iy , więc twoje równanie
przyjmie postać :
| y | | −y | | 1 | | 1 | |
| + |
| = 0 ⇔ y ( |
| − |
| )= 0 ⇔ |
| x2+y2 | | (x+iy)(x−iy) | | x2+y2 | | x2−y2 | |
| | 1 | | 1 | |
⇔ y=0 lub |
| = |
| ⇔ y=0 lub x2+y2 = x2−y2 ⇔ |
| | x2+y2 | | x2−y2 | |
⇔ y=0 lub 2y
2 = 0 i x∊R ⇔
x∊R i y=0 , czyli
z= x∊R .
11 wrz 13:01
elemelek:
tak to ma wygladac
11 wrz 13:02
elemelek: czyli rownosc jest prawdziwa
11 wrz 13:03
pigor: .., czyli rozwiązaniem jest cala oś OX płaszczyzny zespolonej . ...
11 wrz 13:03
pigor: ..., w mianowniku drugiego ułamka masz jedno z (jak rozumiem) sprzężone przecież ...
11 wrz 13:05
elemelek:
| | z*z sprezone − (Rez)2 | | y | |
√ |
| = |
| |
| | |z|2−(Imz)2 | | x | |
Robie nastepny przyklad i wyszlo mi ze sie zgadza... Mógłbyś kolego zerknąć
11 wrz 13:08
elemelek: w drugim ułamku jest z*z(sprzezone)
11 wrz 13:09
pigor: .., a więc jak rozumiem : w iloczynie z*z to tylko drugie z sprzężone , tak

11 wrz 13:13
elemelek: dokladnie
11 wrz 13:15
pigor: ..., ale co ci się zgadza

, właściwie to jakie jest pytanie (co trzeba zrobić) w tych
| | y | |
twoich przykładach  , co robi to |
| po prawej stronie, bo już nie wiem , czy to jest |
| | x | |
równanie, czy co

, bo jeżeli równanie, to x ≠ 0, wtedy
| | (x+iy)(x−iy)−x2 | | y | | x2−y2−x2 | | y2 | |
{ ( |
| )} = |
| /2 ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | x2+y2−y2 | | x | | x2 | | x2 | |
| | −y2 | | y2 | |
⇔ |
| = |
| ⇔ x2y2= −x2y2 i x≠0 ⇒ y= 0 i x∊R\{0} , czyli |
| | x2 | | x2 | |
zbiór punktów osi OX x=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
i teraz widzę, że w 1−szym przykładzie tez powinieneś wyrzucić x=0
11 wrz 13:40
elemelek: | | y | |
mam sprawdzic rownania... w drugim jak sie przeksztalci czy da wlasnie |
| |
| | x | |
11 wrz 13:44
pigor: ... kurcze, co to znaczy sprawdzić równania

sprawdzić to można równość, a równanie to rozwiązać i tyle

, a więc konkretnie
książkowo, jak brzmi pytanie do tych twoich równań (równości)
11 wrz 13:57
elemelek: do 1 sprawdz tozsamosc
do 2 sprawdz tozsamosc
11 wrz 14:16
damianek: pomocy

11 wrz 16:36