ulamki
renia: skroc ulamki i podaj konieczne zalozenia
11 wrz 12:44
wredulus_pospolitus:
liczysz Δ z wyrażeń w liczniku i mianowniku
i zapisujesz te wyrażenia w formie iloczynowej
skracasz 'co się da'
11 wrz 12:51
Levy: a)
2(x
2−25) ≠ 0
2(x−5)(x+5) ≠ 0
x ≠ 5 ⋀ x ≠ −5
| | x(x−3)−5(x−3) | | (x−5)(x−3) | | x−3 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2(x−5)(x+5) | | 2(x−5)(x+5) | | 2(x+5) | |
11 wrz 13:07
pigor: ... co to jest x
2+2x=4 w mianowniku drugiego wyrażenia wymiernego,
a więc co ma być : x
2+2x−4 , czy x
2+2x+4
11 wrz 13:09
renia: x2+2x+4 tak ma byc z gory serdecznie dziekuje
11 wrz 13:14
wredulus_pospolitus:
to zrób to sama
pokazał Ci Levy jak masz zrobić
rusz głową ... nie zawsze tyłeczkiem odpowiednie zakręcenie otworzy przed Tobą świat
11 wrz 13:17
renia: tylko prosze bez obrazy nie chcesz to nie pomagaj
11 wrz 13:21
wredulus_pospolitus:
Ale czym Ciebie obraziłem

Podejrzeniem, że masz ładny tyłeczek

Ale jakiej Ty pomocy oczekujesz

Rozwiązania przykladów

To jest dla Ciebie pomoc

To wiedz .... nie

to nie jest pomoc
11 wrz 13:23
renia: dziecko zapewne moglabym byc twoja matka po 25 latach zaczelam kontynuowac nauke i jestmi
ciezko z prostymi zadaniami
11 wrz 13:26
wredulus_pospolitus:
ale nadal −−− dostało się rozwiązanie ... poprzez analogie robi się podobne
11 wrz 13:31