Pochodna z ln
Amsti: Pochodna z ln
Mam taki przykład
f(x,y) = 3ln
x6+2lny+ln(12−x−y)
mógłby mi ktoś pomóc np pochodną po x wyliczyć? nie pamiętam jak się z logarytmami liczyło
11 wrz 11:16
asdf: przykład (po x):
| | 1 | | 1 | | 1 | | y | | 1 | |
(ln(x*y))' = |
| * (xy)' = |
| * y*x' = |
| * y*1 = |
| = |
| |
| | xy | | xy | | xy | | xy | | x | |
11 wrz 12:03
Amsti: Dzięki!
11 wrz 12:20
Amsti: to ma być tak? :
3*6x*16+112−x−y*(−1)
skąd to −1 na końcu?
11 wrz 13:05
kropek: (−x)'=−1 liczysz po x czyli reszta wnetrza logarytmu to stale
11 wrz 13:19