ekstrema funkcji dwoch zmiennych
heniek: Liczac pewne ekstremum z funkcji
| | 1 | |
f(x,y) x2−6xy+y3+3x+6y− |
| |
| | 2 | |
pochodne po x 2x−6y+3
pochodne po y −6x+3y
2+6
Przyrównuje do zera i otrzymuje
−6x+3y
2+6 = 0
podstawiam x po rownanie drugie i wychodzi mi funkcja kwadratowa
−18y+9+3y
2+6=0
3y
2−18y+15 = 0
Δ = 144
obliczylem rowniez x1 = 1
x2 = 5
jak mam dalej doliczyc y dla tych x−ow
| | 27 | |
w odpowiedzi punktem stacjonarnym jest ( |
| , 5) |
| | 2 | |
Proszę o pomoc
11 wrz 08:05
PW: Schematy się mszczą. Liczyłeś y, a napisałeś odruchowo x1 i x2, bo takie są wzory na miejsca
zerowe funkcji kwadratowej.
11 wrz 09:17
heniek: ok kolego moj blad.
y1 = 1
y2 = 5
pochodne 2 rzedu
xx = 2
yx = −6
xy = −6
yy = 6y
czyli punktami podejrzanymi o ekstremum beda
| | 1 | | 27 | | 27 | | 1 | |
(1;1 |
| ) (5; |
| ) (1: |
| ) (5;1 |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
jak utworze z pochodnych 2 rzedu wyznacznik
2 −6
−6 6y
to wyjdzie taki
i jak mam podstawiac punkty ktore sa podejzane skoro w wyznaczniku mam tylko 6y a gdzie mam
podstawic x z 4 punktow
11 wrz 09:37
PW: Jeszcze raz − kto jest podejrzany?
11 wrz 10:07
heniek: no te punkty. w jednym z nich funkcja ma ekstremum
11 wrz 10:09
PW: W pierwszym etapie policzyłeś
| | 3 | | 27 | |
( |
| ,1) , ( |
| , 5) − co to było? |
| | 2 | | 2 | |
11 wrz 10:15
heniek: to sa 2 rozwiazanie tego rownania. ale jak mam podstawic wartosc z x pod ten wyznacznik

jak w wyznaczniku jest tylko 6y.
11 wrz 10:21
PW: Unikasz konkretnych odpowiedzi, zamiast dojść do sedna rzeczy starasz się uzyskać odpowiedź
"jak to się robi". Teraz już nie mam czasu, może ktoś inny odpowie, muszę odejść od komputera.
11 wrz 10:25
heniek: dzieki za pomoc
11 wrz 10:29
heniek: wytlumaczy ktos
11 wrz 10:42
heniek: podbijam

11 wrz 12:06
elemelek: Czy pomoglby ktos mi to rozwiazac
| Imz | | Imz(z sprzezone) | |
| + |
| = 0 |
| |z|2 | | z*z(sprzezone) | |
11 wrz 12:42