Układ równań
Niko: Układ równań:
Jak to rozwiązać?
x(−2x2+y2+2)=0
∧
y(−2x2+y2−1)=0
10 wrz 23:32
wredulus_pospolitus:
najprościej jak się da ... z jednego równania wyznaczasz jedną z niewiadomych i podstawiasz do
drugiego równania
11 wrz 00:55
Niko: Wtedy mi wychodzi wynik inny niż mam w odp, powinno być (−1,0) lub (1,0) lub (0,−1) lub (0,1)
11 wrz 09:39
Niko: i jeszcze (0,0)
11 wrz 09:41
wredulus_pospolitus:
to napisz jak rozwiązujesz
11 wrz 09:43
wredulus_pospolitus: pokaż swoje obliczenia
11 wrz 09:43
irena_1:
Z pierwszego równania− może być x=0 i po podstawieniu do drugiego:
y(y2−1)=0
czyli y=0 lub y=1 lub y=−1
Masz więc pary:
(0, 0), (0, 1), (0, −1)
Z drugiego równania może być y=0 i po podstawieniu do pierwszego
x(−2x2+2)=0
czyli x=0 lub x=1 lub x=−1
Masz więc pary:
(0, 0), (1, 0), (−1, 0)
Reasumując:
(0, 0), (0, 1), (0, −1), (1, 0), (−1, 0)
11 wrz 09:46
PW: Można nawet prościej.
Lewa strona pierwszego równania jest iloczynem, jest on równy zeru wtedy i tylko wtedy, gdy
x=0 lub −2x2+y2+2=0.
To samo należy powiedzieć o drugim równaniu
y=0 lub −2x2+y2−1=0
Mamy więc koniunkcję:
(x=0 ⋁ −2x2+y2+2=0) ⋀ (y=0 ⋁ −2x2+y2−1=0).
(p⋁q)⋀(r⋁s).
Zastosować prawa logiki i okaże się, że rozwiązanie jest bardzo proste.
11 wrz 09:49
Niko: Dzięki wielkie
11 wrz 09:50
PW: ireno, znowu byłem o 3 minuty gorszy
11 wrz 09:51