ekstremum lokalne funkcji dwoch zmiennych
heniek: Witam ! Liczę sobie ekstrema i w przykładzie :
f(x,y)=x
3−2y
3−3x+6y+1
pochodna po x wynosi : 3x
2−3
pochodna po y wynosi : −6y
2+6
Przyrównuje te pochodne do 0 i otrzymuje ponizsze rownania
3x
2−3 = 0 3x
2 = 3 x
2 = 1 x=1 lub x=−1
−6y
2 +6 =0 −6y
2 = −6 y
2 = 1 y=1 lub y= −1
W odpowiedzi punktem w którym jest ekstremum jest (1,−1). Ja takiego punktu nie mam... Skad mam
go wziąć
10 wrz 23:07
Krzysiek: masz 4 punkty (1,1),(−1,1),(−1,−1),(1,−1)
10 wrz 23:09
heniek: ok rozpatrzyłem wszystko jeszcze raz i rzeczywiscie w wyznaczniku wychodzi ze w punkcie (1,−1)
wychodzi ekstremum minimum

Dziekuje serdecznie za pomoc kolego

Dobrej nocki

10 wrz 23:18