Dla jakiej liczby x spełniona jest równość?
Ada: Dla jakiej liczby x spełniona jest równość?
(5√2)x = 25
na pierwszy rzut oka widać rozwiązanie, ale jak to zapisac?
10 wrz 23:06
Saizou : 5x√2=52
x√2=2
x=√2
10 wrz 23:08
hello: jakim cudem √2 ?
10 wrz 23:43
Antek : | | 2 | |
To zaden cud tylko x= |
| teraz usun niewymiernosc z mianownika |
| | √2 | |
| | 2 | | √2 | | 2√2 | |
x= |
| * |
| = |
| dokoncz |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
10 wrz 23:54
Piotr:
x
√2 = 2 // :
√2
| | 2 | | √2 | |
x = |
| (usuwam niewymiernosc) // * |
| |
| | √2 | | √2 | |
x =
√2
10 wrz 23:56