FUNKCJA ODWROTNA
lokinek: Czy funkcja odwrotna do f: y=√x − 2 − 2 w przedziale <2,+n) to f−1: y=x2 + 2x + 3
10 wrz 22:22
sushi_ gg6397228:
aby sprawdzic zrób złożenia
f o f−1= x
10 wrz 22:25
asdf: y = √x−2 − 2
y + 2 = √x−2
y2 + 4y + 4 = x − 2
y2 + 4y + 6 = x
⇒ f−1:
y = x2 + 4y + 6
chyba coś takiego
10 wrz 22:25
lokinek: przepraszam jest błąd.
Pierwotna funkcja wygląda tak: y=√x−2 − 1
osią symetrii ma być prosta y=x i to jakoś mi nie wychodzi na wykresie
10 wrz 22:29
PW: No tak, mówiąc "po chamsku" trzeba wyliczyć iksa za pomocą igreka, a potem mechanicznie
zamienić x na y i y na x, bo jesteśmy przyzwyczajenie do tego, że argument nazywa się x, a
wartość funkcji to y.
10 wrz 22:32
lokinek: chyba jest dobrze, tylko że jest to funkcja w przedziale i te wykresy nie koniecznie wyglądają
na symetryczne.
są też dość duże liczby więc ciężko to w zeszycie narysować
10 wrz 22:34
PW: A jakie było polecenie: "wyznacz wzór i narysuj wykres funkcji odwrotnej", czy tylko "narysuj
wykres funkcji odwrotnej"?
10 wrz 22:39
lokinek: wyznacz wzór i narysuj wykres
podana funkcja: y=√x−2 −1
10 wrz 22:50
PW: Tak jak asdf to zrobił, wynik masz dobry:
y=x2+2x+3
10 wrz 23:13
Mila:

f(x)=
√x−2−1
y=x
2+2x+3
Interesuje Cię tylko ta część paraboli dla x≥−1
10 wrz 23:42
PW: Mila, teraz dopiero zrozumiałem, dlaczego lokinek pisala "te wykresy nie koniecznie
wyglądają na symetryczne". Zapomniała o dziedzinie?
11 wrz 09:23