skroc ulamki i podaj konieczne założenia
fibi: skroc ulamki i podaj konieczne założenia
X2+5X+6
a)
X2−4
X3−4X2
B)
X2−4X
X2−8X+15
C)
2X2−50
X3−8
D)
X2+2X+4
10 wrz 22:20
10 wrz 22:32
dero2005:
| x2+5x+6 | | (x+3)(x+2) | | x+3 | |
| = |
| = |
| |
| x2−4 | | (x−2)(x+2) | | x−2 | |
x∊R/{−2.2}
10 wrz 22:38
Gustlik: Rozkładasz licznik i mianownik na czynniki, np. deltą, wzorami skróconego mnożenia, wyłączaniem
cztynnika przed nawias, potem zatrzymujesz się, wyznaczasz dziedzinę wg zasady mianownik≠0 i
otrzymujesz
D=R\{miejsca zerowe czynników mianownika}, a potem skracasz czynniki, które powtarzają się w
liczniku i mianowniku.
11 wrz 01:25