pomozcie
Krzysiu:
(−1)n dla n nieparzystych
Ciąg an =klamra
3n+2 dla n parzystych
Oblicz sumę 45 początkowych wyrazów ciągu
27 wrz 20:01
marzena: zakładam że ciąg zaczyna się od 1
liczb nieparzystych od 1 do 45 jest 23 czyli mamy −23
liczb parzystych od 1 do 45 jest 22 czyli 3n + 2 gdzie n=2,4,6,...,44
możemy to rozdzielić na dwa składniki 3n i 2
1.sumujemy osobno 3n , gdzie n=2,4,6,...,44
| | 22*(22+1) | |
3*(2+4+6+8+...+44) = 3*2*(1+2+3+4+...+22) = 6* |
| =1518 |
| | 2 | |
2.sumujemy jeszcze 2 dwadzieści dwa razy czyli otrzymujemy 44
łącznie otrzymujemy −23+1518+44=1539
(mam nadzieję że nigdzie nie zrobiłam błędu

)
27 wrz 23:14
Eta:
dla n nieparzystego:
ciąg : −1,−1, −1,........... −1 , n= 23
dla n −− parzystego:
8, 14, 20, 26,......... , 134 n = 22 (a
22= 3*22+2= 132 +2 = 134
jest to ciąg arytmetyczny o różnicy r = 6 i a
1 = 8 i a
22= 134
zatem:
S
23 = −1*23 = −23
| | 8 +134 | |
S22 = |
| *22= 142*11= 1562
|
| | 2 | |
S
23+ S
22= −23 +1562= 1539
czyli jest ok
27 wrz 23:34