całki
#60;3: Czy może ktoś umie
rozwiązać całkę oznaczoną : lnx/(x+1)
2 dx w przedziale <2;+
∞) ?
Jeśli ktoś by był w stanie pomóc było by to zbawienie
10 wrz 21:42
sushi_ gg6397228:
może da radę przez części
10 wrz 21:54
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
[lnx=u, |
| dx=du, dv= |
| dx, v=∫ |
| dx=− |
| ] |
| | x | | (x+1)2 | | (x+1)2 | | (x+1) | |
| | −lnx | | 1 | | 1 | | A | | B | |
= |
| +∫ |
| dx= ułamki proste [∫ |
| dx=∫ |
| dx+ |
| dx |
| | x+1 | | x(x+1) | | x(x+1) | | x | | x+1 | |
A(x+1)+Bx=1⇔Ax+Bx+A=1⇔(A+B)x+A=1
A+B=0, A=1, B=−1
dokończ
wynik:
całka oznaczona: ( trzeba granicę liczyć w
∞)
10 wrz 23:32