Majac wspolrzedne
justix: Majac dane współrzedne pkt A=( 1,3) B=(−4,−9) napisz równanie lini prostej i przekształc je do
postci kierunkowej, ogólnej i odcinkowej. Proszę o pomoc...
10 wrz 21:40
sushi_ gg6397228:
wzory znamy?
10 wrz 21:51
irena_1:
12x−12=5y−15
12x−5y+3=0 − równanie w postaci ogólnej
5y=12x+3
| | 12 | | 3 | |
y= |
| x+ |
| − równanie w postaci kierunkowej |
| | 5 | | 5 | |
| x | | y | |
| + |
| =1 − w postaci odcinkowej |
| −14 | | 35 | |
10 wrz 21:52
pigor: ..., z równania prostej przez 2 punkty np. takiego :
| x−x1 | | y−y1 | |
| = |
| ( na studiach jak znalazł) , wtedy tu: |
| x2−x1 | | y2−y1 | |
| x−1 | | y−3 | |
| = |
| ⇔ −12(x−1) = −5(y−3) ⇔ 12x−12= 5y−15 ⇔ |
| −4−1 | | −9−3 | |
⇔
12x−5y+3=0 − równanie ogólne prostej AB , stąd
5y=12x+3 ⇔
y= 125x+35 − równanie kierunkowe prostej AB , no to
| | 5 | | x | | y | |
12x−5y= − 3 /: (−3) ⇔ −4x+ |
| y= 1 ⇔ |
| + |
| = 1 ⇔ |
| | 3 | | −14 | | 35 | |
| | x | | y | |
⇔ |
| + |
| = 1 − równanie odcinkowe prostej AB . ... |
| | −0,25 | | 0,6 | |
10 wrz 21:54
PW: A czy nie idzie o to, żeby napisać AB→=[−5,−12], a więc najprościej napisać równanie
parametryczne prostej:
[x−1,y−3] = t•[−5,−12], t∊R
x=−5t+1
y=−12t+3
i to przekształcać do postaci kierunkowej, ogólnej i odcinkowej? Tak można się domyślać z
treści zadania − napisz równanie, które potem przekształcisz do innych postaci.
Nie wiem czy postać parametryczna jest w programie. Klasyczne zagadnienie − "co Autor miał na
myśli".
10 wrz 22:07
Gustlik: Wektorami:
A=( 1,3)
B=(−4,−9)
AB
→=[−4−1, −9−3]=[−5, −12]
15=12+5b
3=5b /:5
| | 12 | | 3 | |
y= |
| x+ |
| ← kierunkowe |
| | 5 | | 5 | |
Teraz przekształcamy:
0=12x−5y+3
12x−5y+3=0 ← ogólne
12x−5y=−3 /:(−3) (żeby zrobić 1 na końcu)
| x | | y | |
| + |
| =1 ← odcinkowe |
| −14 | | 35 | |
11 wrz 00:40