Działania na pierwiastkach.
humanistka: Nie wiem, jaki będzie wynik w przypadku działań typu:
√a*3√a=?
ktoś byłby w stanie pomóc?
10 wrz 21:30
irena_1:
√a*3√a=a12*a13=a12+13=a56=6√a5
10 wrz 21:32
humanistka: dziękuję Ci bardzo! bo męczę zadania tego typu już kolejny dzień, i wciąż bezowocnie. teraz już
mi chyba jakoś pójdzie
10 wrz 21:34
ICSP: oczywiście dla a ≥ 0 o czym warto wspomnieć
10 wrz 21:35
humanistka: nie da się ukryć...
to może mała wskazówka przy zadaniu:
(trzeba zamienić na potęgę o wykładniku wymiernym)
3√9*√3=...
10 wrz 21:39
humanistka: 3√9=6√3
ale jak liczę dalej to otrzymuję zły wynik
10 wrz 21:41
ICSP: wskazówka ?
9 = 32
i dalej korzystasz ze wzoru :
n√am = am/n gdzie / oznacza dzielenie
10 wrz 21:41
ICSP: oczywiście ze zły
3√9 ≠
6√3
10 wrz 21:41
irena_1:
3√9*√3=(32)13*312=323*312=323+12=
=376=36√3
10 wrz 21:44
humanistka: ok, czyli:
323*312=376
10 wrz 21:46
humanistka: dziękuje
10 wrz 21:47