Funkcja
bezendu:

Dane są funkcje f(x)=||x+2|−1| (czerwona) oraz g(x)=k−|x| ( różowa). Narysuj w jednym układzie
współrzędnych wykresu funkcji f(x) oraz g(x) w przypadku k=2. Określ ilość rozwiązań równania
f(x)=g(x) w zależności od wartości parametru k
Jak teraz określić te rozwiązania ?
10 wrz 21:29
bezendu: ?
10 wrz 21:46
ZKS:
k ∊ (−∞ ; 1) brak rozwiązań
k = 1 nieskończenie wiele
k ∊ (1 ; 3) dwa rozwiązania
k = 3 nieskończenie wiele rozwiązań
k ∊ (3 ; ∞) dwa rozwiązania.
10 wrz 21:58
ZKS:
Za co odpowiada ten parametr k? Jak on będzie działał na funkcję y = −|x|. Co będzie robił z tą
funkcją?
10 wrz 21:59
bezendu:
ZKS czemu pierwszy przedział do 1 ?
10 wrz 22:00
Lorak: patrzysz na przecięcia wykresów w zależności od k
nie rysuj prostej y=k.
Przesuwaj wykres g(x) dla różnych k i patrz na przecięcia.
Tak mi się wydaje przynajmniej.
To zdanie " ... oraz g(x) w przypadku k=2 " wprowadza lekki chaos, ale myśle, że autorowi
chodziło o to żeby od razu zauważyć 2 rozwiązania dla k=2
10 wrz 22:00
Lorak: spóźniłem się
10 wrz 22:01
ZKS:
Odpowiedz na pytanie a się dowiesz.
10 wrz 22:02
bezendu: prostą k przesuwam do góry i badam liczbę rozwiązań ale nie wiem czemu pierwszy przedział do 1
?
10 wrz 22:04
ZKS:
Tylko do góry? W dół jej ktoś zabronił się przesuwać?
10 wrz 22:07
ZKS:
| | 1 | |
Zauważ że dla k < 1 przykładowo niech k = |
| wykres g(x) wygląda tak |
| | 2 | |
Narysuj sobie ten wykres i zobacz czy on się przecina z wykresem f(x).
10 wrz 22:08
bezendu:

Nie przecina się
10 wrz 22:11
ZKS:
Dokładnie.
10 wrz 22:22
bezendu: Ale i tak nadal nie rozumiem czemu 1 ?
10 wrz 22:31
ZKS:
No jak nie rozumiesz? Dla k = 1 co będziesz miał?
10 wrz 22:36
bezendu: nic nie będę miał
10 wrz 22:37
ZKS:
W jakim znaczeniu nic nie będziesz miał?
10 wrz 22:38
bezendu: zero rozwiązań
10 wrz 22:41
bezendu:

Te funkcje są równe w tych punktach bo dla tych samych argumentów przyjmują te same wartości
pierwszy taki punkt −1,5;0,5
wiec czemu jest (−
∞,1) powinno być (−
∞.0,5)

o to mi chodzi
10 wrz 22:45
ZKS:
Narysuj sobie wykres g(x) dla k = 1 i zobacz ile będziesz miał przecięć z wykresem f(x).
10 wrz 22:50
bezendu: Ale powiedz mi czemu ja cały czas mam przekształcać wykres funkcji g(x) skoro mam podane, że
funkcja g(x)=2−|x| ?
10 wrz 22:52
ZKS:
Ty nie masz funkcji g(x) = 2 − |x| tylko dla k = 2 miałeś narysować ten wykres aby zobaczyć
zależność dla różnych k.
10 wrz 22:56
Lorak: Spójrz na to inaczej.
Gdyby tak zapisali, jestem pewny że rozwiązałbyś poprawnie:
Dane są funkcje f(x)=||x+2|−1| (czerwona) oraz g(x)=k−|x| ( różowa).
Określ ilość rozwiązań równania f(x)=g(x) w zależności od wartości parametru k
" oraz g(x) w przypadku k=2 " to jest taka jakby wskazówka żeby zacząć od wykresu
g(x)=2−|x| i dalej sobie przesuwać i szukać przecięć.
10 wrz 22:58
bezendu: Jeśli mam już to g(x)=2−|x| to co wyczytam na jego podstawie ? mam dwa miejsca przecięcia z
wykresem f(x) i co dalej ?
10 wrz 22:59
ZKS:
No i dalej rysujesz wykres g(x) = k − |x| w zależności od parametru k i szukasz liczby przecięć
z funkcją f(x).
10 wrz 23:01
bezendu: Już wszystko jasne

dziękuje
10 wrz 23:03