parametry
Tomek: prosiłbym o pomoc

Dla jakich wartości parametru k równanie ma pierwiastki o różnych znakach?
kx
2+(k−1)x−1=0
Pilne na wczoraj.
10 wrz 21:27
sushi_ gg6397228:
Δ i wzory Viete'a do boju
10 wrz 21:28
Piotr:
jak na wczoraj to za późno
10 wrz 21:29
Tomek: jeszcze zdążę

takie małe opóźnienie da się wytłumaczyć

no dobra
Δ=(k−1)
2−4*k*(−1)
Δ=k
2−2k+1+4k
Δ=k
2+2k+1
i co dalej?
10 wrz 21:34
bezendu:
k≠1
Δ>0
x
1*x
2>0
Δ=(k−1)
2−4
k
2−2k+1−4
K
2−2k−3>0
Δ
k=16
√Δk=4
k∊(−
∞,−1)∪(3,
∞)
x
1*x
2>0
to już zrób sam
10 wrz 21:34
bezendu:
Δ=(k−1)
2+4k
k
2−2k+1+4k
k
2+2k+1
Δ
k=0
(k+1)
2>0
10 wrz 21:37
Piotr:
dlaczego k ≠ 1 ?
10 wrz 21:38
Tomek: na początku delty pominąłeś tam nie powinno być (k−1)2−4*k*(−1) ?
10 wrz 21:39
Tomek: no właśnie, chodziło mi o to co poprawiłeś
10 wrz 21:40
pigor: ..., chyba masz na myśli
x1x2 < 0, bo różnych znaków tzn. "± " . ...
10 wrz 21:40
Tomek: No i teraz zgłupiałem, czy ktoś może mi napisać co jest pewne,że jest dobrze?
10 wrz 21:42
Piotr:
a czyli k ≠ 0 żeby istaniała postać kwadratowa
Δ > 0
x1*x2 < 0
10 wrz 21:45
Tomek: wybaczcie, nie ogarniam
10 wrz 21:56
Antek : Pierwiastki maja byc roznych znakow .
To jesli jeden z pierwiastkow jest dodatni (+) a drugi ujemny (−) to (+)*(−) daje minus
dlatego iloczyn pierwiastkow jest ujemny czyli <0 czyli x1*x2<0
mamy miec pierwiastki o roznych znakach wiec beda to dwa pierwiastki .
Kiedy rownanie kwadratowe ma dwa pierwiaski ? Kiedy delta >0
jesli k bedzie rowne 0 to dostaniesz rownanie liniowe bo zobacz 0*k2+(0−1)x−1=0 to −x−1=0
czyli dostales rownanie liniowe a nie kwadratowe dlatego k nie moze rownac sie 0
masz te 3 warunki wiec licz
10 wrz 23:29