działania na wielomianach
lulu5: Wyznacz wielomiany w(x)= 2f(x)− 3g(x) oraz u(x)=1/2g(x)−1/3(x). Podaj stopień oraz sumę
wspólczynników każdego z tych wielomianów.
f(x)=x5+1/2x2+3
g(x)=−2x4+x2/3+2
10 wrz 21:13
10 wrz 21:13
lulu5: bezendu ale mi nie wychodzi morduje sie nad tym juz 2h i szukam wszedzie pomocy! Obliczenie
w(x) udało sie ale u(x) cały czas zle wychodzi
10 wrz 21:16
bezendu: to pokaż jak liczysz to powiem gdzie masz błąd
10 wrz 21:17
lulu5: jakby ktos mogł niech mi powie o co chodzi z x2/3 ? czemu nie ma 2/3x2
10 wrz 21:17
lulu5: podstawiam do wzoru u(x)
u(X)=1/2x5+1/4x2+1,5+2/3x4−x2/9−2/3=1/2x5=2/3x4 i jest zle
10 wrz 21:20
lulu5: pomozesz bezendu ?
10 wrz 21:32
Gustlik:
| | 1 | | 1 | |
u(x)= |
| g(x)− |
| f(x) /*6 |
| | 2 | | 3 | |
6u(x)=3g(x)−2f(x)
Obliczymy wielomian 6u(x), aby pozbyć się ułamków, a potem podzielimy przez 6:
| | x2 | | 1 | |
6u(x)=3(−2x4+ |
| +2)−2(x5+ |
| x2+3)= |
| | 3 | | 2 | |
=−6x
4+x
2+6−2x
5−x
2−6=−2x
5−6x
4
6u(x)=−2x
5−6x
4 /:6
11 wrz 00:54
lulu5: Dzięki serdeczne Gustlik !
11 wrz 16:53
Gustlik:
14 wrz 01:30