wielomiany
fibi: rozwiąż równania wielomianowe
a) x3−3x2+4x−12=0
b) x4−x2−12=0
c) x3−4x2+x+6=0
10 wrz 21:08
sushi_ gg6397228:
chcesz się nauczyć czy nie?
10 wrz 21:10
fibi: prosze o pomoc po 20 latach przerwy zaczalem nauke
10 wrz 21:12
bezendu:
no to np:
a) x3−3x2+4x−12=0
x2(x−3)+4(x−3)=0
(x−3)(x2+4)=0
x=3
10 wrz 21:12
sushi_ gg6397228:
przepisanie gotowca nic nie zmieni
10 wrz 21:13
asdf: pierwsze, pogrupuj:
x3 − 3x2 + 4x − 12 = 0
x2(x−3) + 4(x−3) = 0
...
drugie:
t= x2, t ≥ 0
trzecie:
szukaj pierwiastkow − liczb ktore dziela wyraz wolny w wielomianie (1,−1,2,−2,3,−3,6,−6).
10 wrz 21:13