AROB:

Zad. 1.
a) Jest to ciąg arytmetyczny, w którym: a
1 = 10, r= 5, a
n = 95, n = ?
a
n = a
1 + (n−1)r
95 = 10 + (n−1)* 5 ⇒ 5n = 90 ⇒
n = 18
b) liczby 2−cyfr. podzielne przez 8 lub 10.
Analogicznie, jak w a)
Przez 8: a
1 = 16, r= 8, a
n= 96, n = ?
a
n = a
1 + (n−1)r
96 = 16 + (n−1) * 8 ⇒ 8n = 88 ⇒
n = 11
Przez 10: a
1 = 10, a
n = 90 ⇒
n = 9
Przez 8
i 10 (jednocześnie) podzielne są dwie liczby: 40 i 80.
Czyli
n8i10 = 2
Zatem przez 8 lu 10: n = n
8 + n
10 − n
8i10 = 11 + 9 − 2 =
18
c) podzielne przez 6 i niepodzielne przez 12.
Ponieważ każda liczba podzielna przez 12 jest też podzielna przez 6, szukaną ilość liczb
należy wyliczyć odejmując ilość liczb podzielnych przez 12 odjąć od ilości liczb podzielnych
przez 6.
n = n
6 − n
12
n
6 i n
12 wylicz podobnie, jak wyżej. Otrzymasz : n
6= 15, n
12 = 8.
Zatem: n = 15 − 8 =
7
zad.2.
prawo jazdy ma 33 uczniów,
nie ma prawa jazdy : 5 dziewczyn,
ma prawo jazdy: 18 − 5 = 13 dziewczyn,
czyli ilość chłopców mających prawo jazdy = 33 − 13 =
20
Zad. 3.
Liczby spełniające pierwszy warunek (wyjmując po 10, reszta 5) , to: 75, 85, 95.
Z liczb tych tylko jedna: 95 spełnia drugi warunek (wyjmując po 7, reszta 4).
Odp. W pudle było 95 piłeczek.