funkcja wykładnicza - rówania
Michał: Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
82x+1 − 65 * 8x−1 + 1 = 0
2x + 12 * 2−x = 9,5
W pierwszym przykładzie nie wychodzi mi delta, w drugim nie wiem nawet jak zacząć.
10 wrz 21:08
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenia
10 wrz 21:12
Janek191:
8
2x + 1 − 65*8
x − 1 + 1 = 0
| | 8x | |
8*(8x)2 − 65* |
| + 1 = 0 / * 8 |
| | 8 | |
64*(8
x)
2 − 65*8
x + 8 = 0
t = 8
x
64 t
2 − 65 t + 8 = 0
Δ = ( −65)
2 − 4*64*8 = 4 225 − 2 048 = 2 177
√Δ =
√2 177
| | 65 − √2 177 | | 65 + √2 177 | |
t = |
| lub t = |
| |
| | 128 | | 128 | |
więc
| | 65 − √2 177 | | 65 + √2 177 | |
8x = |
| lub 8x = |
| |
| | 128 | | 128 | |
| | 65 − √2 177 | | 65 + √2177 | |
log 8x = log |
| lub log 8x = log |
| |
| | 128 | | 128 | |
11 wrz 14:30