Rozwiąż graficznie układ równań
Maciek pusta głowa: Moim zadaniem jest rozwiązać graficznie układ równań.
[Zadanie 5.3/344. Podręcznik Prosto do Matury 1, P. Podst. ; Nowa Era]
| | ⎧ | x − 3y = 10 | |
| a) | ⎩ | 2x + y = −1 |
|
| | ⎧ | y = −2/3x + 2 | |
| c) | ⎩ | x = 3 |
|
| | ⎧ | 2x − y = 3 | |
| d) | ⎩ | x + 2y = 4 |
|
| | 2 | |
* W przykłacie c) jest ułamek − |
| |
| | 3 | |
10 wrz 20:48
Piotr:
i w czym problem ? to funkcje liniowe.
10 wrz 20:50
Gustlik: Przekształć każde równanie układu do postaci kierunkowej, czyli do funkcji liniowej y=ax+b,
dalej geometrycznie − metodą "schodkową" omówioną przeze mnie tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=41 . Po narysowaniu obu
wykresów odczytaj współrzędne punktu ich przecięcia i masz rozwiązanie.
11 wrz 01:14