wykaż że
gtx: Wykaż, że wyrażenie przyjmuje stale tę samą wartość dla podanych wartości x:
|x+3| + |−x|− |−2x−6| dla x≤−3
Wykaż że jeśli 0≤a≤b, to √a+b+2√ab − √a+b−2√ab = 2√a.
10 wrz 20:46
sushi_ gg6397228:
umiesz opuszczać wartość bezwzględną?
10 wrz 20:49
gtx: tak, tylko x≤−3 to znaki ulegną zmianie?
10 wrz 20:50
sushi_ gg6397228:
trzeba ustalić gdzie będzie + a gdzie minus
|−4|= − (−4)
|4|= 4
i cały problem, aby ie pogubić się z minusami
licz tutaj, to się sprawdzi
10 wrz 20:51
gtx: x+3 + x |−2x−6| nie jestem pewien
10 wrz 21:13
gtx: oraz co dalej należy z tym wykonać
10 wrz 21:13
sushi_ gg6397228:
jakiego znaku jest
|x+3| na przedziale x ∊ (−∞,−3> ?
10 wrz 21:14
gtx: aa to będzie −x−3 ?
10 wrz 21:16
Mila:
1)
|x+3| + |−x|− |−2x−6| dla x≤−3
To wyrażenie możesz zapisać:
|x+3|+|x|−|2x+6|=|x+3|+|x|−2|x+3|=−|x+3|+|x|
|x+3|=x+3 dla x≥−3
|x|=x dla x≥0
−|x+3|+|x|=−(−x−3)−x=x+3−x=3
10 wrz 21:24
gtx: dziękuję

a wie ktoś jak zacząć to ? Wykaż że jeśli 0≤a≤b, to √a+b+2√ab − √a+b−2√ab = 2√a.
10 wrz 21:30
Mila:
skorzystaj z tego:
a+b+2√ab=(√a+√b)2
a+b−2√ab=(√a−√b)2=(√b−√a)2
10 wrz 21:41