równania wielomianowe
Olga: x3−4x2−x+4=0
x2(x−4)−(x−4)=0
(x−4)(x2−1)=0
(x−4)(x−1)(x+1)=0
x=4, x=1, x=−1
W odpowiedziach nie ma x=4, jest tylko x=1, x=−1. Może ktoś wie, dlaczego tak jest?
10 wrz 20:39
ZKS:
Napisz dokładnie jak wygląda równanie wyjściowe.
10 wrz 20:41
ICSP: Takie jest polecenie czy po prostu jest to cześć zadania
10 wrz 20:41
Olga: x5−4x4+3x3=x2=4x−3
10 wrz 20:42
Olga: Polecenie: Wyznacz punkty wspólne wykresu wielomianu w i prostej l. Lewa strona równania to
w(x), a prawa to prosta l, oznaczona jako y
10 wrz 20:44
Piotr:
ale klops
10 wrz 20:44
ICSP: a środkowa ?
10 wrz 20:45
Olga: Jaka środkowa?
10 wrz 20:46
ICSP: są dwa znaki =
10 wrz 20:46
Piotr:
masz dwa razy =
10 wrz 20:47
Olga: A już rozumiem, przed x2 ma być −, nie znak równości. Przepraszam
10 wrz 20:47
ICSP: ale przecież jeżeli mamy równanie :
x
5 − 4x
4 + 3x
3 − x
2 = 4x − 3
to ani liczba 1 ani liczba −1 go nie spełnia

1 − 4 + 3 − 1 = 4 − 3
−1 = 1 − sprzeczność
a dla x = −1
−1 − 4 − 3 − 1 = −4 − 3
−9 = −7
również sprzeczność
10 wrz 20:54
Olga: Ja już nie wiem, za dużo matmy jak na jeden dzień
10 wrz 21:01
Olga: ale dziękuję za pomoc
10 wrz 21:01
ICSP: Na prawdę tak wygląda zadanie :
Polecenie: Wyznacz punkty wspólne wykresu wielomianu w i prostej l. Lewa strona równania to
w(x), a prawa to prosta l, oznaczona jako y
w(x) = x5 − 4x4 + 3x3 − x2
y = 4x − 3
?
10 wrz 21:02
Olga: Polecenie: Wyznacz punkty wspólne wykresu wielomianu w i prostej l.
w(x) = x5 − 4x4 + 3x3 + x2
y = 4x − 3
Przepraszam znów pomyliłam znaki, to chyba od przemęczenia. Przepraszam za kłopot, już nie
musisz tego rozwiązywać, dam sobie jakoś radę
10 wrz 21:24
ICSP: x5 − 4x4 + 3x3 + x2 = 4x − 3
x5 − 4x4 + 3x3 + x2 − 4x + 3 = 0
Oznaczam : Q(x) = x5 − 4x4 + 3x3 + x2 − 4x + 3
Q(1) = 1 − 4 + 3 + 1 − 4 + 3 = 0
Q(−1) = −1 − 4 − 3 + 1 + 4 + 3 = 0
Zatem Q(x) jest podzielny przez x2 − 1 a jeżeli chcemy to ładniej zapisać x2 − 1 | Q(x)
Stąd :
x5 − x3 − 4x4 + 4x2 +4x3 − 4x − 3x2 + 3 =
= x3(x2 − 1) − 4x2(x2−1) + 4x(x2−1) − 3(x2−1) =
= (x3 − 4x2 + 4x − 3)(x2−1)
Teraz rozkładamy x3 − 4x2 + 4x − 3
Zauważamy że dla x = 3
27 − 36 + 12 − 3 = 39 − 39 = 0 zatem
x3 − 4x2 + 4x − 3 = x3 − 3x2 − x2 + 3x + x − 3 = x2(x−3) − x(x−3) + 1(x−3) = (x−3)(x2 −
x + 1)
Zatem Q(x) = x5 − 4x4 + 3x3 + x2 − 4x + 3 = (x−1)(x+1)(x−3)(x2 − x + 1)
Q(x) = 0 ⇒ x = 1 v x = −1 v x = 3
10 wrz 21:34