układ wspórzędnych, trójkąt
kulawa matematycznie: Proszę o pomoc!

Punkty A=(−9,−3) i B=(5,5) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC, w którym AB jest
przeciwprostokątną. Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc, że leży on na osi Ox.
Jak się za to zabrać?
Bogdan:
A = (−9, −3), B = (5, 5), C = (x
c, 0).
Prosta zawierająca punkty A i C, nazwijmy ją k
1 ma równanie: y = a
1x + b
1
i prosta zawierająca punkty B i C, nazwijmy ją k
2 ma równanie: y = a
2x + b
2.
Proste k
1 i k
2 są prostopadłe, k
1 ⊥ k
2 ⇔ a
1 * a
2 = −1.
| | 0 + 3 | | 0 − 5 | |
a1 = |
| , a2 = |
| |
| | xc + 9 | | xc − 5 | |
| | 3 | | −5 | |
a1 * a2 = −1 ⇒ |
| * |
| = −1 |
| | xc + 9 | | xc − 5 | |
Po rozwiązaniu tego równania otrzymujemy: x
c = −10 lub x
c = 6, czyli są dwa trójkąty
prostokątne spełniające warunki zadania.