Proszę o pomoc
dominika: Woda płynąca z kranów A ,B, C może napełnic basen w ciągu 4 godzin . Woda plynąca tylkoz kranu
A napełania w ciągu godziny 110 basenu, a tylko z kranu B − 112 basenu. Ile czasu
trawołoby napełnienie basenu wodą płynącą tylko z kranu c . Prosze tez o wytlumaczenie
10 wrz 20:02
bezendu: Aksjomat
10 wrz 20:04
dominika:
10 wrz 20:05
dominika: pomoże ktoś ?
10 wrz 20:10
dominika: ?
10 wrz 20:21
Bogdan:
x − liczba godzin napełniania basenu tylko przez kran C.
Jaką część basenu napełni w ciągu godziny kran C?
Jaką część basenu napełnią razem w ciągu godziny krany A, B i C?
10 wrz 20:26
dominika: ale ja nie wiem jak obliczyc ile wody napełnił kran c
10 wrz 20:31
Bogdan:
| | 1 | |
Kran A napełnia basen w ciągu 10 godzin, w ciągu godziny ten kran napełnia |
| basenu. |
| | 10 | |
| | 1 | |
Kran B napełnia basen w ciągu 12 godzin, w ciągu godziny ten kran napełnia |
| basenu. |
| | 12 | |
Kran C napełnia basen w ciągu x godzin, w ciągu godziny ten kran napełnia ... basenu.
Krany A, B i C napełniają basen w ciągu 4 godzin, w ciągu godziny te krany napełnią ... basenu.
10 wrz 20:35
dominika: Kran C napełnia basen w ciągu x godzin, w ciągu godziny ten kran napełnia 1xbasenu.
nie wiem jak
10 wrz 20:42
dominika: nie wiem jak dalej zrobic
10 wrz 20:56
Bogdan:
| | 1 | |
Tak, kran C w ciągu godziny napełni |
| basenu. A jaką część basenu napełnią razem |
| | x | |
wszystkie trzy krany?
10 wrz 20:56
dominika: 110 + 112 + 1x = 12120 + {10}{120} + 1x = 22120 + 1x =
1160 + 1x
10 wrz 21:00
Bogdan:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Tak, w ciągu godziny krany napełnią |
| + |
| + |
| basenu. |
| | 10 | | 12 | | x | |
A także:
jeśli wszystkie trzy krany napełniają basen w ciągu 4 godzin, to w ciągu godziny jaka część
basenu zostanie napełniona?
10 wrz 21:04
dominika: nie wiem nie mam pojęcia
10 wrz 21:06
Bogdan:
| | 1 | |
Jeśli kran A napełnia basen w ciągu 10 godzin, to w ciągu godziny ten kran napełni |
| |
| | 10 | |
basenu. A jeśli kran albo krany napełniają basen w ciągu 4 godzin, to w ciągu godziny jaka
część basenu zostanie napełniona?
10 wrz 21:09
dominika: 14
10 wrz 21:10
Bogdan:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Tak. Utworzyłaś więc równanie: |
| + |
| + |
| = |
| . Rozwiąż to równanie. |
| | 10 | | 12 | | x | | 4 | |
Używaj dużej literki U przy pisaniu ułamków.
10 wrz 21:13
dominika: | 12 | | 10 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| 120 | | 120 | | x | | 4 | |
i nie wie jak dalej
10 wrz 21:20
Bogdan:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
jeszcze raz: |
| + |
| + |
| = |
| /*60 |
| | 10 | | 12 | | x | | 4 | |
10 wrz 21:22
dominika: | | 10 | | 60 | |
6+ |
| + |
| = 15 narazie jest dobrze ? |
| | 3 | | x | |
10 wrz 21:28
Bogdan:
To proponuję tak:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| = |
| /*60x ⇒ 6x + 5x + 60 = 15x kontynuuj |
| 10 | | 12 | | x | | 4 | |
10 wrz 21:30
dominika: 11x + 60 = 15x
60=4x / 4
x=15
10 wrz 21:32
Bogdan:
ok
10 wrz 21:33
dominika: dzieki teraz ro sie takie trudne nie wydaje tylko trzeba wpasc na pomysł
10 wrz 21:35
Bogdan:
10 wrz 21:36
Gustlik: Dominika − równanie masz wyznaczone dobrze, zrób tak jak radzi Bogdan.
To jest efekt nieuczenia przez nauczycieli pozbywania się ułamków z równań przez mnożenie
obustronne przez wspólny mianownik. Za moich szkolnych czasów jeżeli równanie lub nierówność
zawierała ułamki, to pierwszym krokiem było pozbycie się ich przez wymnożenie obustronne przez
wspólny mianownik i potem otrzymywało się równanie/nierówność z całkowitymi współczynnikami.
Nie wiem czemu dzisiejsi nauczyciele (w większości moje pokolenie, zapewne tez uczone tą
metodą) jak ognia unikają tej świetnej metody i męczą się sami oraz uczniów rozwiązywaniem
równań na ułamkach. Ja muszę potem tę kolejną durnowatą szkolną metodę prostować.
11 wrz 01:04