NIERÓWNOŚCI Z WARTOŚCIĄ BEZWZGLĘDNĄ
SONY: x2−2x+7≤5|x−1|
10 wrz 19:49
bezendu:
x
2−2x+7≤5x−5 i x
2−2x+7≤−5x+5
rozwiąż
10 wrz 19:50
SONY: i potem z tego co mi wyszło wziąć sumę?
10 wrz 20:12
bezendu:
nie sumę a iloczyn, przecież napisałem i a nie lub
10 wrz 20:15
SONY: to wychodzi mi zbiór pusty
10 wrz 20:24
Mila:
|x−1|=x−1 dla x−1≥0⇔x≥1
|x−1|=−x+1 dla x<1
1)
Dla x≥1 mamy nierówność:
x
2−2x+7≤5x−5 ⇔
x
2−7x+12≤0
Δ=49−48=1
x=3 lub x=4
x∊<3,4>
lub
2) x<1
Mamy nierówność:
x
2−2x+7≤−5x+5 ⇔
x
2+3x+2≤0
Δ=9−8=1
| | −3−1 | | −3+1 | |
x= |
| =−2 lub x= |
| =−1 |
| | 2 | | 2 | |
x∊<−2,−1>
odp.
x∊<−2,−1>∪<3,4>
10 wrz 20:57
ZKS:
Można również tak.
x2 − 2x + 7 ≤ 5|x − 1|
x2 − 2x + 1 + 6 − 5|x − 1| ≤ 0
|x − 1|2 − 5|x − 1| + 6 ≤ 0
|x − 1|2 − 2|x − 1| − 3|x − 1| + 6 ≤ 0
|x − 1|(|x − 1| − 2) − 3(|x − 1| − 2) ≤ 0
(|x − 1| − 2)(|x − 1| − 3) ≤ 0
|x − 1| ≤ 3 ∧ |x − 1| ≥ 2
−2 ≤ x ≤ 4 ∧ (x ≥ 3 ∨ x ≤ −1) ⇒ x ∊ [−2 ; −1] ∪ [3 ; 4].
10 wrz 21:05
SONY: dziękuję za pomoc
czyli dobrze myślałam, ma być suma na końcu
10 wrz 21:13