F. Kwadratowa
Piotr 10: Dla jakich wartości parametru m nierówność (x−3m)(x−m−3) < 0 jest spełniona przez każdą liczbę
rzeczywistą należącą do przedziału <1;3>
(x−1)(x−3)<0
Nic wiecej nie napisalem już

jak to ruszyć?
10 wrz 19:49
Piotr 10: podbijam
10 wrz 20:09
Lorak:

przykładowy rysunek.
może coś pomoże
10 wrz 20:17
ZKS:
Warunki jakie muszą być spełnione to f(1) < 0 ∧ f(3) < 0.
10 wrz 20:53
pigor: ..., czy odp. to −2< m <
13
10 wrz 21:12
ZKS:
| | 1 | |
Jeżeli ja się nigdzie nie pomyliłem to mi wychodzi m ∊ (0 ; |
| ). |
| | 3 | |
10 wrz 21:16
10 wrz 21:20
Piotr 10: Tylko ja tak sie zastanawiam, że na tym wykresie co podał Lorak funkcja przyjmuje wartosci
ujemne nie tylko w przedziale <1;3> i tego za bardzo nie rozumiem. Nie da sie przeciez
narysowac funkcji tej, ktora w przedziale <1;3> przyjmuje tylko wartosci ujemne
10 wrz 21:28
ZKS:
Ten wykres który podał
Lorak to ma być dla Ciebie wskazówka.
10 wrz 21:32
pigor: ... , no tak, racja , bo rozwiązanie sprowadza się do alternatywy nierówności :
(3m<1 i m+3>3) lub (m+3<1 i 3m>3) ⇔ (m<13 i m>0) lub (m<−2 i m>1) ⇒
⇔ 0< m< 13 lub m∊∅ ⇔ 0< m< 13 ⇔ m∊(0;13) .
10 wrz 21:34
Piotr 10: No tak, czyli z treści zadania mam wnioskować, że ta funkcja w przedziale <1;3> przyjmuje
wartośći ujemne, ale też może przyjmować je , np. <0;4> ?
10 wrz 21:34
ZKS:
Twoja nierówność (x − 3m)(x − m − 3) < 0 ma być spełniona przez wszystkie liczby x ∊ (1 ; 3).
Tak więc jeżeli zbiór rozwiązań Twojej nierówności będzie x ∊ (0 ; 4) to w tym zbiorze
zawierają się wszystkie liczby ze zbioru x ∊ (1 ; 3) czyli to o co nam chodziło.
10 wrz 21:38
Piotr 10: Ale przedzial mam x∊<1;3>, nie rozumiem
10 wrz 21:49
Piotr 10: Nie rozumiem dlaczego x=1 i x=3 się wliczają, przecież dla x=1 i x=3 wartosci funkcji wynoszą 0
10 wrz 21:53
ZKS:
Spokojnie zaczynasz od złej strony podchodzić do tego zadania. Tak mój błąd tam winno
być x ∊ [1 ; 3] ale wszystko to co napisałem jest okej.
10 wrz 21:57
ZKS:
Twoja nierówność (x − 3m)(x − m − 3) < 0 ma być spełniona przez wszystkie liczby x ∊ (1 ; 3).
Jak to rozumiesz? Powiedz swoimi słowami.
10 wrz 22:00
ZKS:
Kurde x ∊ [1 ; 3].
10 wrz 22:00
Piotr 10: Chyba wiem w czym u mnie problem tkwił. Od początku sobie wmówiłem, że ta funkcja przyjmuje
wartości ujemne w przedziale (1;3). Nie potrafiłem zrozumieć dlaczego x=1 i x=3 jest wliczone.
A ta funkcja może przyjmować wartości ujemne, np. x∊(0;10) , ale patrząc na zbiór będzie to
x∊<1:3>
10 wrz 22:04
ZKS:
Tak ten zbiór x ∊ (0 ; 10) zawiera wszystkie liczby ze zbioru x ∊ [1 ; 3] tak więc wszystkie
liczby ze zbioru x ∊ [1 ; 3] spełniają Twoją nierówność.
10 wrz 22:06
Piotr 10: OK. Dzięki
ZKS za pomoc, robię zadania z funkcji kwadratowej, tylko trudne wszystkie dla
mnie są

, np. tego typu co teraz lub ''Dla jakich wartosci parametru m pierwiastki rownania
x
2−4(m+1)x+2m(m−1)=0 spelniaja warunek x
1<m<x
2?'' Czarna magia
10 wrz 22:09
ZKS:

Widzisz coś jaki warunek musisz dać?
10 wrz 22:21
Piotr 10: Nie wiem, może cos z wierzcholkiem paraboli ? Coś z f(x1) f(x2)?
10 wrz 22:27
Piotr 10: f(m)<0?
10 wrz 22:28
ZKS:
Tak. A wiesz dlaczego f(m) < 0?
10 wrz 22:30
Piotr 10: Tak wiem jest to funkcja kwadratowa o ramionach skierowanych do góry, miejsca zerowe to
przeciecie sie z Osia OX i jezeli x1<m<x2 to f(m)<0
10 wrz 22:32
Piotr 10: I wynika to jeszcze z rysunku, który podaleś mi
10 wrz 22:32
ZKS:
Dokładnie. Widzę że rozumiesz już to.

Tutaj szczerze mówiąc nawet warunku Δ > 0 nie musimy
dawać jeżeli f(m) < 0 wiesz dlaczego?
10 wrz 22:34
ZKS:
Klucz to jest właśnie zrobienie poglądowego rysunku i wtedy widać wszystko.
10 wrz 22:35
Piotr 10: moment pomysle
10 wrz 22:36
Piotr 10: Nic mi nie przychodzi do glowy, mozesz powiedziec

?
10 wrz 22:41
Piotr 10: Δ>0 dla kazdego m∊R bo Δ=...=8m
2+1

tak?
10 wrz 22:44
Piotr 10: ZKS jak możesz sprawdź mój wynik, gdyż nie mam odpowiedzi do tego zadania wyszlo mi, że ,
m∊(−∞;−6)∪ (0;+∞)
10 wrz 22:48
ZKS:
Ramiona są skierowane do góry i jeżeli ta funkcja dla jakiegoś argumentu m przyjmuje wartość
f(m) < 0 to wykres ten przecina w dwóch miejscach oś OX to widać na tym rysunku nawet.
Mam nadzieje że rozumiesz.
10 wrz 22:48
ZKS:
Wygląda

.
10 wrz 22:49
Piotr 10: Dla jakich wartości parametru m trójmian kwadratowy f(x)=(m−1)x2+2mx+3m−2 jest kwadratem
pewnego dwumianu?
Jak to ruszyć?
10 wrz 22:51
ZKS:
No kiedy będzie taka sytuacja pomyśl. Dam Tobie 5 minut na przemyślenie.
10 wrz 22:55
Piotr 10: Ok, chwilka muszę koledze zeskanować coś
10 wrz 22:56
ZKS:
Okej ale zadanie jest na tyle proste że jak wpadniesz na rozwiązanie to aż złapiesz się za
głowę.
10 wrz 22:58
Piotr 10: Hehe, zadanie z dwoma gwiazdkami to jest
10 wrz 23:00
ZKS:
Naprawdę? Chyba że trzeba dać najpierw odpowiednie założenie.
10 wrz 23:02
Piotr 10: Tak naprawdę

. Wzory skroconego mnozenia trzeba uzyc?
10 wrz 23:03
ZKS:
Raczej nie są potrzebne chyba żeby zauważyć jakie dać odpowiednie założenie.
10 wrz 23:07
Piotr 10: Chyba na nic nie wpadne w tym zadaniu
10 wrz 23:09
ZKS:
Jak byś zapisał inaczej wyraz środkowy ten co zawiera x.

Chodzi mi o formę przed wymnożeniem 2 * a * b.
10 wrz 23:11
Piotr 10: albo chwilka
10 wrz 23:11
Godzio:
ax2 + bx + c = (√a(x − x0) )2 = a(x − x0)2
A teraz ? Kiedy mamy do czynienia z taką sytuacją ?
10 wrz 23:11
Piotr 10: Dażę, aby wspolczynnik a był rowny jeden wtedy
m=2 i otrzymuję
x
2+2x+4=(x+2)
2
a wiec dla m=2 można tak

?
10 wrz 23:12
Godzio:
Strzelać każdy może, ale to nie rozwiązanie
10 wrz 23:14
Piotr 10: E tam

, dazylem do wzoru skroconego mnozenia i zauwazylem ze gdy m=2 to bedzie wszystko gralo
10 wrz 23:14
ZKS:
No
Godzio chyba już podpowiedział najlepiej jak było można.
10 wrz 23:15
ZKS:
| | 1 | |
Przykładowo dla m = |
| też mamy kwadrat. |
| | 2 | |
Tylko
Godzio ciii już teraz nie podpowiadaj.
10 wrz 23:16
Piotr 10: ale w odpowiedzi jest , ze m=2

, chyba ze jakis tam blad jest
10 wrz 23:17
Godzio:
| | 1 | |
 Właśnie chciałem, żeby sprawdzić |
| |
| | 2 | |
10 wrz 23:17
ZKS:
Zobacz na wpis który napisał
Godzio.
10 wrz 23:18
Godzio:
| | 1 | |
Oj, ale ta |
| nie będzie pasować, bo będzie coś w stylu −(x − x0)2 |
| | 2 | |
10 wrz 23:19
ZKS:
Godzio nie podpowiadaj.
10 wrz 23:20
Piotr 10: Mamy do czynienia z taka sytuacją gdy mamy tylko jedno miejsce zerowe i jest ''ono dwukrotne''
10 wrz 23:21
Godzio:
Nie podpowiadam przecież
10 wrz 23:21
Saizou : W(x)=(m−1)x
2+2mx+3m−2
jest to kwadratem pewnego dwumianu, gdy Δ=0
Δ=(2m)
2−4(m−1)(3m−2) =−8m
2+20m−8=0
.......
m
1=2
i
m≠1
10 wrz 23:21
Saizou : to się chyba pospieszyłem
10 wrz 23:22
Godzio:
Dodajmy a > 0, żeby całość weszła w kwadrat
10 wrz 23:22
Piotr 10: Yhym, nic nie szkodzi tak myslalem ze ma byc jedno m0 post 23:21 czyli będą dwie odpowiedzi ?
10 wrz 23:23
ZKS:
(m − 1)x
2 = (
√m − 1x)
2
3m − 2 = (
√3m − 2)
2
Zobacz jakie tutaj musisz dać warunki.
10 wrz 23:25
Godzio:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Nie, nie, dla m = |
| mamy (i * ( |
| x − |
| ) )2, więc to chyba jeszcze nie |
| | 2 | | √2 | | √2 | |
ten poziom
10 wrz 23:25
ZKS:
Saizou widzę że wpadł w pułapkę.
10 wrz 23:25
Piotr 10: Liczby zespolone widzę

, a okej już widzę
ZKS 3m−2≥0 i odpada tamta jedna odp
10 wrz 23:26
Saizou : jest kwadratem pewnego dwumianu zatem ten w liczbach zespolonych zostaje
10 wrz 23:27
ZKS:
m − 1 ≥ 0 ∧ 3m − 2 ≥ 0 ⇒ m ∊ [1 ;
∞)
| | 1 | |
Właśnie dlatego nam m = |
| odpada. |
| | 2 | |
10 wrz 23:27
Saizou : dlatego zawsze trzeba sprawdzić wyniki
10 wrz 23:28
Piotr 10: Dobra, ja już idę spać, dzięki Panowie za pomoc

. Pozdrawiam
10 wrz 23:29
ZKS:
Dobra lecę się uczyć.

Miłego wieczoru wszystkim.
10 wrz 23:30