Trygonometria-kąty wypukłe
Melitap: Jak należy wykonać to zadanie?
Punkt P należy do ramienia końcowego kąta alfa, a punkt Q − do ramienia końcowego kąta beta.
Oblicz sin alfa − sin beta
A) P(−2,4), Q(4,2)
10 wrz 19:47
Melitap: Pomoże ktoś.
10 wrz 20:02
PW: A te kąty to jak ... tak zupełnie dowolnie na płaszczyźnie? Przeczytaj jeszcze raz zadanie.
10 wrz 20:11
Bogdan:

Może tak:
r dla kąta α i końca ramienia w P(−2, 4): r =
√ (−2)2 + 42 = 2
√5
r dla kąta β i końca ramienia w Q(4, 2): r =
√ 42 + (−2)2 = 2
√5
10 wrz 20:13
Bogdan:

Rysunek jeszcze raz
10 wrz 20:15
Melitap: To są wszystkie dane(rysowanie na wykresie x i y). Ale dzięki już zrobiłem to zadanie.
10 wrz 20:16