Fizyka
Artur: Witam, mam pytanie z zakresu fizyki, a konkretnie mówiąc z kierunku wektorów. Mam takie zadanie
Dwa samochody, z których jeden porusza się z szybkością v1=36 km/h, drugi v2= 72 km/h,
jadąc naprzeciw po linii prostej,
a) zbliżają się do siebie z szybkością 30 m/s
Nie mam pojęcia, dlaczego dwa wektory, które maja przeciwne zwroty należy dodać w tym zadaniu,
a nie odjąć ?
10 wrz 19:45
Boogeyman: Słuchaj, żeby wyznaczyć ich prędkość względną należy odjąć wektory ich prędkości a konkretnie
wartość tych wektorów. Jednakże są one wektorami przeciwnymi i jeden z nich przyjmuje wartość
ujemną. Także "−−"="+" Odejmując coś ujemnego dodajemy to
10 wrz 20:03
Artur: Dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą odpowiedź

czyli v
2−(−v
1) ?
10 wrz 20:47
Boogeyman: Tal, zależnie od wybranego układu odniesienia, czyli w tym przypadku samochodu względem,
którego liczysz predkość.
10 wrz 22:03