2700000 ^ do potęgi 100/108
Waldek: Zna ktoś może rozwiązanie?
2700000 do potęgi 100/108
10 wrz 19:38
Waldek: 2700000 do potęgi 100/108 Zna ktoś może rozwiązanie? 2700000 do potęgi 100/108
10 wrz 19:39
10 wrz 19:43
PW: Uważasz, że są ludzie, którzy ot, tak znają rozwiązania takich zadań?
10 wrz 19:44
Michał: Nie uważam, dlatego zapytałem czy może ktoś jak to rozwiązać?
10 wrz 19:46
PW: Ale co "rozwiązać"? To nie jest równanie. Można tę liczbę przedstawić w innej postaci,
można szukać jej przybliżenia z określoną dokładnością, np. pytać czy jest większa od 3
milionów.
Żeby rozwiązać zadanie trzeba znać pytanie.
10 wrz 20:02
Waldek: Chodzi mi o konkretny wynik, o to jak to obliczyć krok po kroku. Wiem, że z tej potęgi trzeba
przekształcić na pierwiastek i co dalej?
10 wrz 20:54
Waldek: PW jeśli masz jakiś pomysł to prosiłbym o pomoc
10 wrz 20:56
PW: 2700000=27•10
5=3
3•10
5
Szukaną liczbę oznaczmy symbolem x.
| | 100 | |
logx=log(2700000)100108=log[(33•105)100108]= |
| log(33•105)= |
| | 108 | |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
= |
| (log33+log105)= |
| (3log3+5log10)= |
| (3log3+5). |
| | 108 | | 108 | | 108 | |
108logx=300log3+500
| | 25 | | 125 | |
logx = |
| log3 + |
| |
| | 9 | | 27 | |
x = 10(259log3 + 12527)
Nie wiem, czy jest to postać "lepsza" albo "mądrzejsza" od wyjściowej. Liczba została
przedstawiona w postaci 10
r. Jeśli kogoś interesują przybliżenia, to teraz powinien obliczyć
przybliżenie tej r korzystając z tablic logarytmów albo kalkulatora:
| | 25 | | 125 | |
r≈ |
| •0,4771+ |
| ≈5,955. |
| | 9 | | 27 | |
a więc w przybliżeniu x=10
5,955, a ponieważ 10
6 to milion, można powiedzieć że x jest
bliska miliona (ale z oceną dokładności nie jest łatwo).
Wcześniej dostałeś od
Piotra link do programu, który policzył, że liczba ta jest bliska
901501.
| | 100 | |
Autorowi zadania szło o zadziwienie rozwiązującego − że liczba |
| jest niewiele |
| | 108 | |
| | 100 | |
mniejsza od 1, natomiast 2 miliony siedemset tysięcy podniesione do potegi |
| jest |
| | 108 | |
już mniejsze niż milion?
Tyle mogę się domyślać nie mając polecenia do zadania.
10 wrz 21:55
PW: Waldek, to ja dla Ciebie rozwiązuję zadanie bez polecenia, nie śpię po nocach, a Ty nawet
nie napiszesz, czy dobrze się domyśliłem? Dziękować nie musisz.
12 wrz 12:47
ICSP: PW spokojnie
12 wrz 12:54
PW: To był żart. Wiem, że Waldek nie podziękuje, w innym poście napisał coś w stylu "widzę, że
zadanie przerosło to forum, będę szukał gdzie indziej".
Jestem ciekawy, czy "gdzie indziej" rozwiązali mu zadanie bez treści.
12 wrz 13:17
Mateusz:
Niestety tak to juz jest ze mało kto jest wdzięczny za okazaną pomoc, przyzwyczaiłem sie juz do
tego

chociaz miło jest zobaczyc to jedno słowo za włozoną nieraz prace
12 wrz 13:35
Aga1.: Trzy magiczne słówka : dziękuję, proszę i przepraszam.
Tak niewiele, a zarazem dużo.
12 wrz 13:49