Równanie wielomianowe
Olga: Rozwiąż równanie:
10 wrz 19:38
bezendu:
1−2x−2x
2+4x
3=0
4x
3−2x
2−2x+1=0
2x
2(2x−1)−(2x−1)=0
(2x−1)(2x
2−1)=0
(2x−1)(
√2x−1)(
√2x+1)=0
dokończ
10 wrz 19:42
Olga: ok dziękuję bardzo
10 wrz 19:49
Olga: Pierwsze dwie linijki mam tak samo jak bezendu, potem zrobiłam tak:
(1−2x)−2x
2(1−2x)=0
(1−2x)(−2x
2−1)=0
| | 1 | |
−2x2−1=0 −2x2=1/:(−2) x2= − |
| − sprzeczność, bo żadna liczba podniesiona do |
| | 2 | |
kwadratu nie będzie liczbą ujemną
Wiem, że to jest źle, ale mógłby mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego nie mogę tak zrobić?
10 wrz 19:56
Olga: Już zauważyłam swój błąd, ale dzięki za pomoc
10 wrz 19:58
bezendu: Od tego trzeba zacząć że źle zrobiłaś
powinno być
2x
2−1=0 i tu kłaniają się wzory skróconego mnożenia a
2−b
2=(a−b)(a+b)

(
√2x−1)(
√2x+1)
10 wrz 20:00