Całka, potrzebuję chociaż wskazówki!
wizzleman: ∫(2x2/√−x2+6x−5)dx
10 wrz 19:27
Mila:
−x
2+6x−5=−(x
2−6x+5)=−((x−3)
2−4)=4−(x−3)
2
podstawienie:
| | x−3 | |
[x−3=2t, x=2t+3, dx=2dt, t= |
| ] |
| | 2 | |
| | 2(2t+3)2 | | 4t2+12t+9 | |
∫ |
| *2dt=4∫ |
| dt= |
| | √4−4t2 | | 2√1−t2 | |
| | 4t2+12t+9 | |
=2∫ |
| dt rozbij na 3 całki, dokończ |
| | √1−t2 | |
10 wrz 20:33
wizzleman: Dziękuję, acz zastanawiam się czy podstawienie to po prostu pomysł czy jakaś ukryta zasada?
Udało mi się rozwiązać całkę, co na pewno pomoże mi w jutrzejszym egzaminie
10 wrz 22:50