wskaż funkcję której wykres ma trzy punkty wspólne z osiami układu współrzędnych
kamczatka: wskaż funkcję której wykres ma trzy punkty wspólne z osiami układu współrzędnych.
Odp to:
h(x)=−2(x−2)2+2 ale czemu
wierzchołek to W(2,2)
ramiona skierowane do góry x1 i x2 wyszły mi odpowiednio 1 i 3
a więc dla y=2 nie przechodzi przez żadną oś.
10 wrz 19:18
Piotr:
ramiona skierowane w dół
10 wrz 19:24
kamczatka: miało być w dół ale to i tak nie rozumiem czemu ta odpowiedź. jak tylko oś przecinają miejsca
zerowe a y=2 nie przecina żadnej osi.
10 wrz 19:25
Mateusz:
Na pewno skierowane w górę

?
10 wrz 19:25
hakiro: ale wykres nie przechodzi przez os OY w punkcie gdzie wspołrzedna y=2 tylko dla x=0 czyli po
podstawieniu x=0 wychodzi y=−6
10 wrz 19:25
Piotr:
hakiro czyli dla x = 0 y = −6 czyli przechodzi przez os OY prawda ?
10 wrz 19:29
kamczatka: nadal nie rozumiem mógłby ktoś rysunek zrobić ?
bo przeciez dla x=0 jest y=2
10 wrz 19:30
Piotr:

to wykres h(x)=−2(x−2)
2+2
10 wrz 19:31
kamczatka: aha o to chodziło dzięki.
10 wrz 19:33