rozwiz rownanie logarytmiczne
hakiro: x2−1/2logx=100
10 wrz 19:09
q: po zlogarytmowaniu log o podstawie 10:
| | 1 | |
(2 − |
| *log(x))*log(x) = 2 |
| | 2 | |
mnozymy:
| | 1 | |
2*log(x) − |
| *log(x)2 − 2 = 0 |
| | 2 | |
*podstawiamy t = log(x)
t = 2, stad po podstawieniu do (*): x = 100
10 wrz 19:23
hakiro: logarytmowanie stronami to jest tak?
10 wrz 19:26
ReVo: Witam, wiem skąd się wzięła 2 po prawo, ale lewej strony nie rozumiem. Mógłby ktoś wytłumaczyć?
Co się stało z tym x pierwszym od lewej
10 wrz 23:03
sushi_ gg6397228:
np 23= x i obkładamy logarytmem
log 23= log x
3 log 2= log x
xa+b = 100
log xa+b= log 100 (autor opuścił ta linijkę)
(a+b) * log x= 2 −−> tylko to od razu zapisał
10 wrz 23:07
Mila:
logx(2−12logx)=log100⇔
10 wrz 23:08
mimi:
x>0
log x2−0,5logx= log100 , log(a)n= n*loga
to
(2−0,5logx)*logx=2 /*2
4logx−log2x=4
log2x−4logx+4=0
(logx−2)2=0 ⇒ logx=2 ⇒ x=100
10 wrz 23:13
mimi:
"obkładamy" ? co to za określenie?
10 wrz 23:14
asdf:
początek można też tak:
x2 − 1/2logx = 100
x2 − 1/2logx = xlogx100
2 − 1/2 logx = logx100
10 wrz 23:18
ReVo: Dzieki wielkie, juz rozumiem

A dziedzina jaka bedzie? R−{1} czy (0,1) suma (1. +
nieskonczonosc) ?
10 wrz 23:28
asdf: dlaczego bez jedynki? Przecież dziedzinę wyznacza się, zanim dokona się jakichkolwiek
przekształceń funkcji, tutaj masz na początku:
x
2−1/2log(x) = 100
x > 0 − i tyle...
nie patrz na tą drugą linijkę u mnie, bo to już jest po przekształceniu, tak samo jakbym Ci
powiedział, że dziedziną funkcji:
y = 1 jest R / {0}, bo:
10 wrz 23:37
ReVo: Myslalem ze bez 1, ponieważ patrząc na przykład nie rozwiazany mam x do potegi 2−1/2logx, no a
1 zawsze by nam dała 1 i nie mogłoby to się równać 100, ale już mi się przypomniało że moje
rozumopwanie było błędny
10 wrz 23:43
asdf: a tu masz rację

1
n ≠ 100
10 wrz 23:50
10 wrz 23:54
Piotr:
to zdecydowanie nie dziedzina.
11 wrz 00:00