Wartośc bezwzgędna
Sinus: Rozwiąż nierówność z wartoscią bezwzględną
|x2 + 6x +11| < x +7
10 wrz 19:03
ZKS:
|x2 + 6x + 11| < x + 7
Widzimy że lewa strona nierówności jest w module więc jest większa bądź równa 0 więc należy
założyć że prawa strona nierówności jest większa bądź równa 0 ponieważ jeżeli prawa strona
będzie ujemna to będziemy mieli sprzeczność. Założenie x + 7 ≥ 0 ⇒ x ≥ −7
Zauważamy że x2 + 6x + 11 = (x + 3)2 + 2 tak więc to wyrażenie dla każdego x ∊ R jest
większe od 0 czyli możemy opuścić wartość bezwzględną bez zmiany znaków.
x2 + 6x + 11 < x + 7
x2 + 5x + 4 < 0
x2 + x + 4x + 4 < 0
x(x + 1) + 4(x + 1) < 0
(x + 1)(x + 4) < 0 ⇒ x ∊ (−4 ; −1) ∧ x ∊ [−7 ; ∞) ⇒ x ∊ (−4 ; −1).
10 wrz 19:21
Sinus: a to nie będzie z definicji wartości bezwzgednej
|x| = x dla x≥0
|x|= −x dla x <0
10 wrz 19:37
Sinus: bo nie wiadomo czy po prawej stronie mamy liczbę ≥ 0
10 wrz 19:38
PW: Wartość bezwzględna użyta po lewej stronie nie ma znaczenia, gdyż …(patrz co napisał ZKS )
10 wrz 19:42