matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownanie wyklanicze
bsp:
mam taki przykład
3
x
3
=9
x−x
2
81
nie mam pojecia co zrobic z tym pierwszym ułamkiem, nie wiem jak go mam dokładnie przekształcic aby bylo dobrze, pomoze ktos?
10 wrz 19:01
bsp:
podbijam
10 wrz 19:28
Piotr:
81 = 3
4
10 wrz 19:34
dero2005:
3
x
3
= 9
x−x
2
81
3
x
3
= (3
2
)
x−x
2
3
4
3
x
3
−4
= 3
2(x−x
2
)
x
3
−4 = 2x−2x
2
x
3
+ 2x
2
− 2x − 4 = 0 itd
10 wrz 21:29
dero2005:
(x+2)(x−
√
2
)(x+
√
2
) = 0 x = −2 x =
√
2
x = −
√
2
10 wrz 22:10