Prawdopodobieństwo
aga: POMOCY

BARDZO PROSZĘ O POMOC

1. Z cyfr: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 losujemy kolejno bez zwracania 3 cyfry, układając je w
kolejności losowania w liczbę trzycyfrową. Zakładając, że wszystkie możliwe do otrzymania w
ten sposób liczby są jednakowo prawdopodobne, oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby:
a) większej od 777
b) mniejszej od 777
2. W szkole liczącej 30 nauczycieli pracuje 18 kobiet i 12 mężczyzn. Do przygotowania
uroczystości obchodów 50 lecia szkoły wybrano komitet organizacyjny, składający się z 6 osób.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że w skład komitetu:
a) weszły same kobiety
b) weszli sami mężczyźni
c) weszły 3 kobiety i weszło 3 mężczyzn
d) weszła co najmniej 1 kobieta
AROB: Zad. 1.
| | 9! | | 9! | |
IΩI = V93 = |
| = |
| = 7 * 8 * 9 = 504 |
| | (9−3)! | | 6! | |
a) zdarzenie A −− liczby większe od 777;
− jeśli pierwsza cyfra 7, to drugą cyfrą może tylko 8 lub 9 ( 2 cyfry), a trzecią cyfrą
może być pozostałych 7 cyfr (bo dwie zużyte).
− jeśli pierwsza cyfra jest 8 lub 9 (2cyfry), to drugą cyfrą liczby może być 8 cyfr (bo 1
zużyta), a trzecią cyfrą może być jedna z 7 cyfr ( bo 2 zużyte).
Z reguły mnożenia: IAI = 2 * 7 + 2* 8 * 7 = 14 + 112 = 126
| | IAI | | 126 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | IΩI | | 504 | | 4 | |
b) zdarzenie B −− liczby mniejsze od 777;
− jeśli pierwsza cyfra 7, to drugą cyfrą może być 6 cyfr ( od 1 do 6), a trzecią cyfrą może
być jedna z pozostałych 7 cyfr (bo dwie zużyte);
− jeśli pierwszą cyfrą jest jedna z cyfr od 1 do 6 ( 6 cyfr), to drugą cyfrą może być jedna
z 8 cyfr (bo jedna zużyta), a trzecią cyfrą może być jedna z 7 cyfr (bo dwie zużyte).
Z reguły mnożenia: IBI = 1 *6 * 7 + 6 * 8 * 7 = 42 + 336 = 378
| | IBI | | 378 | | 3 | |
P(B) = |
| = |
| = |
| |
| | IΩI | | 504 | | 4 | |
Zad. 2.
a) A − same kobiety
| | IAI | |
IAI = C186 * C120 = ... P(A) = |
| |
| | IΩI | |
b) B − sami mężczyźni
IBI = C
126 * C
180 = ...
c) C − 3 kobiety i 3 mężczyzn
ICI = C
183 * C
123 = ...
d) D − co najmniej 1 kobieta
D' − ani jedna kobieta ( sami mężczyźni)
ID'I = C
126
P(D) = 1 − P(D') = ...
Z obliczeniami chyba sobie poradzisz. (bo już zbyt późna pora).