Całka
Elon: Wyznacz funkcję pierwotną F(x) funkcji f(x)=x2 −1/x2 +1 w punkcie (0,1).
Nie bardzo wiem jak się za to zabrać... : |
10 wrz 18:51
Elon: Ehh na prawdę przydała by mi się pomoc z tym... :\
10 wrz 19:10
pigor: ..., chodzi ci o
| | 1 | | 1 | |
funkcję f(x)= x2− |
| +1,. czy może o f(x)= x2− |
| |
| | x2 | | x2+1 | |
10 wrz 19:13
Elon: ...chodzi mi o (x2 −1) / (x2 +1)...
10 wrz 19:16
Elon: ...oczywiście bez nawiasów.
10 wrz 19:16
Elon: Help? :C
10 wrz 19:28
Elon: ?...
10 wrz 19:47
pigor: ... , no to np. tak : ponieważ
| | x2−1 | | x2+1−2 | | 2 | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx= ∫(1− |
| )dx = |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
| | dx | |
= ∫dx−2∫ |
| =x−2arctgx+C=F(x)i F(0)=1, to |
| | x2+1 | |
F(0)=1 ⇔ 0−2arctg0+C=1 ⇔ −2*0+C=1 ⇔
C=1,
zatem
F(x)=x−2arctgx+1 − szukana
funkcja pierwotna . ...
10 wrz 20:42
Elon: Hymh... To chyba nie pamiętałem, że można tak sobie dodawać i odejmować liczby w liczniku...
Chyba, że to jest związane ze stała przenoszoną przed całkę...
No dobra to dzięki wielkie za pomoc
10 wrz 20:56